BMW R1200R Forum banner
21 - 40 of 50 Posts
Doc, ta myśl przeszła mi przez głowę. I oczywiście, moje odniesienie do korka wlewu jako torx 45 w przedostatnim zdaniu mojego poprzedniego postu było dość błędne - to korek spustowy, do którego tak naprawdę się odnosiłem. Muszę się zdrzemnąć.

Mimo że mój R1200R ma zaledwie 8 miesięcy i 10330 km, zdecydowałem się na wymianę oleju w przekładni głównej:

Obie śruby spustowe i wlewowe nie są łatwe do odkręcenia do końca (ręcznie, bez dźwigni).

Spuszczanie oleju:
Image

Odkręcanie korka wlewowego (imbus / BTR / HC 6 mm):
Image

Nowy olej, podkładki uszczelniające na korkach i strzykawka:
Image

Kolor oleju (od 1500 km do 10300 km) bardzo ciemny:
Image

Informacyjnie wymieniłem olej w skrzyni biegów przy 6500 km i kolor był taki sam :icon_scratch: :mad:

Świetne instrukcje ze zdjęciami MM. Sam wykonałem tę usługę zeszłej jesieni w moim '07. Moją jedyną przeszkodą było skrzyżowanie gwintu korka spustowego podczas ponownej instalacji. Byłem nieostrożny, gdy wkręcałem korek ręcznie. Po częściowym dokręceniu zauważyłem, że śruba spustowa nie jest równo. Wykręciłem ją i ku mojemu przerażeniu w otworze były wióry aluminiowe. Ugggh. Wyjąłem to, co mogłem zobaczyć (magnes nie pomógł na wióry aluminiowe). Przejechałem od tego czasu około 1000 mil i nie miałem żadnych problemów. Muszę kupić jeden z tych stopniowanych wtryskiwaczy płynu.

Hej proudpa9697, możesz spróbować plastikowej strzykawki z apteki lub drogerii w celu uzupełnienia napędu końcowego. Nie powinno kosztować więcej niż kilka dolarów
Shishka

Człowiek zastanawia się, co to za czarna maź. Olej z dyferencjału spuszczony z mojej starej /6 zawsze był dość przejrzysty. Olej z przekładni R12 zawsze spływa czysty, bez osadu po postoju. Inny olej, ale... Ktoś wie, dlaczego jest czarny?

Makes you wonder what that black stuff is. Diff oil drained from my old /6 was always pretty clear. R12 gearbox oil always drains clear with no settlement after standing. Different oil, but ... Anyone know why the black?
Zastanawiasz się, co to za czarna maź. Olej z dyferencjału spuszczony z mojego starego /6 był zawsze dość przejrzysty. Olej ze skrzyni biegów R12 zawsze spływa czysty, bez osadu po postoju. Inny olej, ale... Ktoś wie, dlaczego czarny?[/quote]Uczestniczyłem w seminarium konserwacyjnym na corocznym rajdzie i prowadzący powiedział, że najprawdopodobniej pojawi się brudny, czarny szlam z zespołu łożysk napędu końcowego i powinien on zniknąć po kolejnych wymianach smaru.

Ilość oleju została zmieniona na 180 ml przez BMW
Czy mogę założyć, że ta zmiana dotyczy modeli chłodzonych powietrzem do chłodzonych cieczą lub do tych drugich również jako aktualizacja serwisowa? Moja specyfikacja LC z 2015 roku to 180 ml.

180 ml Płynu do przekładni głównej

Pamiętam, że ilość dla mojego modelu z 2012 roku wynosi 180 ml.
Możesz mieć kilka ml za dużo i nadal będzie OK (jak poziom oleju silnikowego).
Ilość zmniejszona z 200 ml, aby umożliwić dodatkową przestrzeń dla rozszerzalności oleju przekładniowego.
Jeśli jest za dużo, temperatura i ciśnienie mogą wzrosnąć, co może prowadzić do przedwczesnego wycieku uszczelki.
Wprowadzono większe łożysko wału atakującego.:)

Pamiętam, że ilość dla mojego 2012 roku to 180 ml.
Możesz mieć kilka ml. ponad i nadal być w porządku (jak poziom oleju silnikowego)
Ilość zmniejszona z 200 ml, aby umożliwić dodatkową przestrzeń dla rozprężania oleju przekładniowego.
Jeśli jest za dużo, temperatura i ciśnienie mogą wzrosnąć, co może prowadzić do przedwczesnego wycieku uszczelki.
Wprowadzono większe łożysko tylnego wału zdawczego.:)
Dzięki za wyjaśnienie dlaczego. Jakieś pomysły, dlaczego początkowe napełnienie wynosi 200 ml? Cieńszy olej do docierania przekładni?

200ml ?

To spostrzeżenie jest bystre. Mój 2102 miał fabrycznie około 200 ml. Dokładnie zmierzyłem, kiedy go spuściłem.
Nie wszyscy właściciele stwierdzili, że to prawda, ale niektórzy tak.
Szczera odpowiedź brzmi: NIE WIEM.

Obroty są ograniczone na pierwszych kilku milach. Trudno byłoby doprowadzić go do ekstremalnej GORĄCOŚCI i mieć jakiekolwiek problemy z temperaturą lub rozszerzalnością. Ponadto BMW nie chciałoby zostać przyłapane na nowym motocyklu uszkodzonym przez niewystarczającą ilość oleju w tylnym dyferencjale. Błąd po stronie wysokiej oceny.

Po sprawdzeniu po 600 milach i pierwszym serwisie dealer dodał około 185 ml według moich obliczeń. Opieram się na ilości pozostałej w 1-litrowym pojemniku i na ilości, którą później spuściłem.

Zrobiłem tę pracę i nie miałem problemu z narzędziami:

korek spustowy: torx 45
korek wlewowy: BTR 6
To dziwna mała śruba. Właśnie otrzymałem zamiennik dla tej, którą zepsułem i muszę ją wywiercić z obudowy przekładni głównej. Nie wygląda to jak standardowy torx. Ma gniazda na zęby torx, ale nie wchodzą one do końca w gniazdo. Torx 40 pasuje, ale jest bardzo luźny. Standardowy imbus 6 mm wydaje się pasować najlepiej, ale nawet to nie jest idealne. Torx 45 jest zdecydowanie za duży. Ponadto widzę teraz, że ma w sobie korek magnetyczny, co może sprawić, że wiercenie starego będzie nieco bardziej interesujące niż bym chciał.

Zastanawiam się, czy BMW używa innej śruby w różnych zakładach montażowych?

Olej do przekładni

Jaka jest historia tego całego, różnego oleju do przekładni?

Widzę, że Castrol SAF-XO nie jest już dostępny i najwyraźniej istnieje zamiennik o nazwie "long life"... najwyraźniej niedostępny tutaj w USA. Dostałem Syntrax Limited Slip 75W-90 i zamierzam użyć go w skrzyni biegów i napędzie końcowym. Zakładam, że każdy olej o określonej lepkości i specyfikacji API-GL-5 spełni zadanie? Na butelce jest napisane dla samochodów, ciężarówek, motocykli, skuterów i quadów

21 - 40 of 50 Posts